fbpx

Utdanningen for deg som vil bli:

Helsefagarbeider eller Barne- og ungdomsarbeider

Helse- og oppvekstfag

Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag representerer ulike arbeidsområder innenfor tilbudet av oppveksttjenester og helse- og sosialtjenester. Etter Vg1 helse og oppvekst velger du enten helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider i Vg2.

Denne utdanningen gir deg mulighet til å velge om du vil ta fagbrev som helsefagarbeider eller som barne- og ungdomsarbeider. Har du fellesfag fra tidligere kan du etter eksamener gå rett ut som lærling i 2 år. Har du ikke fellesfag fra tidligere må du ta et år nummer 2 med fellesfag for å få et fullverdig kompetansebevis før du går ut som lærling i 2 år.

Utdanningsprogrammets oppbygging

Vg1 – Helse- og oppvekstfag: Du starter med helse og oppvekst som er grunnleggende utdanning. Hovedområdene i læreplanen er: Helsefremmende arbeid, yrkesforståelse og yrkesidentitet, kommunikasjon og samhandling. Har du ikke noe relevant praksis må du også ha 210 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.

Vg2 – Helsefagarbeider: Opplæringen i faget skal utvikle evne til å møte mennesker med ulik kulturell bakgrunn i ulike livssituasjoner. Helsefagarbeideren skal kunne observere og bruke kunnskap om ulike sykdommer, skader og lidelser til å iverksette forebyggende eller behandlende tiltak. Hovedområdene i utdanningen er: Helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling og yrkesutøvelse. Har du ikke noe relevant praksis skal du også ha 316 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.

Vg2 – Barne- og ungdomsarbeider: Opplæringen i faget tar for seg hvordan man som barne- og ungdomsarbeider kan legge til rette for aktivitet, glede og livsutfoldelse for barn og unge. Hovedområdene i utdanningen er: Helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling og yrkesutøvelse. Har du ikke noe relevant praksis skal du også ha 316 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.

For deg uten fellesfag: Har du ikke fellesfag fra tidligere utdanningsløp trenger du år nummer 2 med fellesfagene for å få et fullverdig kompetansebevis. Da skal du ha fagene:

 • norsk
 • matematikk
 • samfunnsfag
 • naturfag
 • engelsk
 • kroppsøving.

Les mer om generell studiekompetanse.

Ønsker du å melde deg på dette studiet?

Dette utdanningsprogrammet starter mandag 23. august 2021

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss!

Hvorfor Helse- og oppvekstfag?

I Norge er det stort behov for personer med helse- og oppvekstfaglig utdanning både i helsesektoren og i oppvekstsektoren, samtidig som det er vanskeligere å få fast jobb innen disse yrkene uten faglig dokumentasjon. Utdanningen legger vekt på holdninger og ferdigheter, og å gjøre deg i stand til å jobbe med mennesker med fysiske, psykiske og sosiale behov i alle aldre.

Hvem passer utdanningen for?

Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag passer for deg som ønsker et sosialt yrke og som trives med å gi andre mennesker omsorg. Utdanningen passer også for deg som ikke har noe utdanning fra før, eller for deg som ønsker å bytte yrke.

De som velger dette utdanningsprogrammet bør være:

 • omsorgsfull og hensynsfull
 • flink til å kommunisere
 • god til å samarbeide med andre

Hvorfor velge AOF Østfold?

For mange er det å sette seg på skolebenken i voksen alder litt skremmende. AOF tilbyr undervisning tilpasset voksne. Vi har topp motiverte lærere med lang erfaring som veileder deg gjennom pensum og forbereder deg hele veie frem til eksamen. Videre får du:

 • Gratis rådgivning før du bestemmer deg.
 • Gratis nettbasert kurs i studieteknikk.
 • Tilgang til vår digitale læringsplattform.
 • Tid til fordypning i fagene.
 • Eksamens-trening.
 • Lyse og moderne lokaler.
 • Sentral beliggenhet, med gode kollektive forbindelser.

Praktisk informasjon

Opptakskrav: Det er ingen spesielle opptakskrav til denne utdanningen, men hva du har av utdanning fra tidligere er avgjørende for hva du trenger av fellesfag.

Du må ha norskkunnskaper på B1 nivå, skriftlig og muntlig.

Eksamen: Du melder deg selv opp til eksamen via internett på Privatistweb. Vg1 avsluttes med 4 eksamener. Vg2 helsefag/barne- og ungdomsarbeider avsluttes med 4 eksamener (3 skriftlig og 1 muntlig). Trenger du fellesfag er det eksamener i alle fag.

Gjennomføring: Utdanningen er på dagtid mandag til onsdag. Torsdag og fredag er ment til å dekke krevet til praktisk yrkesfaglig fordypning.

Finansiering: Utdanningen er godkjent for søknad om lån og stipend i Lånekassen. Søknaden finner du på: http://lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/hoyere-utdanning/
Du må ha levert deltakerkontrakt til AOF før du kan søke om lån og stipend. Er du medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om støtte til utdanning. Enkelte forbund har egne stipendordninger. Vi anbefaler at du tar kontakt med ditt forbund for hvilke ordninger de tilbyr.

Trenger du karrièreveiledning?Kontakt oss