Skriv til oss
© 2020 Viken kompetanse – AOF Østfold
Nettsiden er utviklet av Fredrikstad Webdesign AS
Fagskolene skal i henhold til fagskoleloven § 26 foreta skikkethetsvurdering av studenter som gjennom sin utdanning eller fremtidig yrkesutøvelse er i kontakt med barn, unge og voksne som er i sårbare posisjoner. Hensikten med skikkethetsvurderingen er at man avdekker og sikrer at barnehagebarn, pasienter og andre brukere møter personell som er skikket til å utøve yrket sitt.
En skikkethetsvurdering avdekke om studenten er i stand til å kunne utøve yrket. Man er ikke skikket til å utøve yrket hvis man kan utgjøre en mulig fare (psykisk og fysisk helse, rettigheter og sikkerhet) for sårbare grupper studenten kan komme til å møte. Fagskolene fastsetter i sine lokale forskrifter hvilke utdanninger som skal ha løpende skikkethetsvurdering. For AOF Østfold – Fagskolen blir det foretatt skikkethetsvurdering på alle utdanninger innen helse og oppvekst.
Skikkethetsvurderingen skal foregå gjennom hele studieløpet, og er en helhetsvurdering av personens faglige og personlige forutsetninger til å utøve yrket jf. § 26 fagskoleforskriften. Studenten skal bli tydelig informert i studieplanen og på nettsiden om at de blir skikkethetsvurdert. Skikkethetsvurderingen foregår derfor både gjennom det teoretiske innholdet, undervisning, praksisløpet og i samhandling med medstudenter, lærere og andre.
Det er en løpende skikkethetsvurdering som er integrert i det teoretiske og praktiske innholdet i utdanningen. De som har kontakt med studenten, som lærere, medstudenter, praksisveiledere, fagpersoner og administrativt ansatte har derfor et ansvar for å foreta løpende vurderinger.
Alle som har begrunnet tvil om en student er skikket for yrket kan levere en tvilsmelding. Det innebærer at tvilsmelding kan komme fra medstudenter, lærere, praksisveileder, administrasjon og andre. Man må selv vurdere om man skal ta opp saken med studenten først, eller om man ønsker å levere inn en tvilsmelding. Hvis man har en begrunnet tvil om studenten er skikket for yrket, fyller man ut og levere en tvilsmelding. Den som levere tvilsmelding er ikke en part i saken, og har ikke krav på informasjon om videre saksgang (§ 33 første ledd).
I tilfeller der tvilsmeldingen er begrunnet blir det foretatt en særskilt skikkethetsvurdering. For informasjon se vår prosedyre for skikkethetssaker.
Informasjon til studentene
Studenten har ifølge § 30 i fagskoleforskriften krav på informasjon om at det blir foretatt skikkethetsvurdering av dem. Ved AOF Østfold – Fagskolen har vi følgende rutiner for informasjon til studenter:
Informasjon til lærere og praksisveiledere om skikkethetsvurdering
Fagskolene skal i henhold til fagskoleloven § 26 foreta skikkethetsvurdering av studenter som gjennom sin utdanning eller fremtidig yrkesutøvelse er i kontakt med barn, unge og voksne som er i sårbare posisjoner.
Hensikten med skikkethetsvurderingen er at man avdekker og sikrer at barnehagebarn, pasienter og andre brukere møter personell som er skikket til å utøve yrket sitt. Man er ikke skikket til å utøve yrket hvis man kan utgjøre en mulig fare (psykisk og fysisk helse, rettigheter og sikkerhet) for sårbare grupper studenten kan komme til å møte. I AOF Østfold – Fagskolen har samtlige utdanninger innen helse og oppvekstfag løpende skikkethetsvurdering.
Skikkethetsvurderingen skal foregå gjennom hele studieløpet, og er en helhetsvurdering av personens faglige og personlige forutsetninger til å utøve yrket jf. § 26 fagskoleforskriften. Studenten skal bli tydelig informert i studieplanen og på nettsiden om at de blir skikkethetsvurdert. Skikkethetsvurderingen foregår derfor både gjennom det teoretiske innholdet, undervisning, praksisløpet og i samhandling med medstudenter, lærere og andre.
AOF Østfold – Fagskolen’s undervisere har via sitt arbeid en viktig rolle knyttet til skikkethetsvurdering. Kanaler for skikkethetsvurdering av studenter hos fagskolen er caseoppgaver tilknyttet hvert enkelt emne i utdanningen, diskusjonsgrupper i chatprogram, bruk av Acampus, samt via praksisperioder for de utdanningene som har det.
Studentenes skriftlige arbeid, uttalelser og adferd som uttrykker holdninger og refleksjoner skal vurderes etter følgende kriterier:
Dersom ett eller flere av overstående kriterier er oppfylt, skal studenten vurderes som uskikket. Tvilsmelding må være begrunnet og sendes til skikkethetsansvarlig hos AOF Østfold – Fagskolen. Skikkethetsansvarlig ved AOF Østfold – Fagskolen er rektor, Christian Skyum.
For praksisveiledere og faglærere er fagskoleansvarlig kompetanserådgiver og fagansvarlig første instans.
Prosedyre for skikkethetsvurdering
Når en tvilsmelding kommer inn, vil den bli sendt til skikkethetsansvarlig ved institusjonen. Skikkethetsansvarlig vil hente inn tilleggsinformasjon (e-postkorrespondanse, innleverte oppgaver, logg fra eventuelle diskusjoner i læringsplattformen, logg fra møter etc.) og undersøke saken. Dette kan få to utfall:
Studenten blir varslet skriftlig om at det er sendt inn tvilsmelding vedrørende deres skikkethet. Studenten blir deretter kalt inn til vurderingssamtale. I samtalen deltar skikkethetsansvarlig, referent og studenten. Studenten kan ha med seg en person. Skikkethetsansvarlig skal sørge for at saken er opplyst så godt som mulig, og studenten skal få mulighet til å komme med sine synspunkter. Det blir laget et skriftlig referat etter vurderingssamtalen. Vurderingssamtalen kan få to utfall:
Studenten følges opp etter veiledningsplanen og den som gir veiledningen vil sende en rapport til skikkethetsansvarlig. Skikkethetsansvarlig har et oppfølgingsmøte med studenten. Dette kan ha to utfall:
Skikkethetsnemda følger § 35 i fagskoleforskriften som sier at de sakene som fremmes for skikkethetsnemda skal følges av all skriftlig dokumentasjon i saken. Studenten skal varsles i god tid og ha mulighet til å fremme sine saker for nemda. Nemda vil lage en innstilling til institusjonens klagenemd. Her fremkommer det om nemda mener studenten er skikket for yrket eller ikke. I tillegg vil de i sin innstilling si noe om studenten bør utestenges eller ikke, samt varighet på utestengingsperioden og eventuelle vilkår for om studenten kan gjenoppta utdanningen.
Institusjonens klagenemd fatter vedtaket om studenten er skikket for yrket eller ikke. Dette blir gjort på bakgrunn av informasjonene fra skikkethetsnemden. Ved utestenging av en student som er funnet uskikket for yrket, må man foreta en særskilt skikkethetsvurdering. Studenten har krav på informasjon om at de ikke kan ta lignende utdanning andre steder i utestengingsperioden, og eventuelle vilkår som må være oppfylt før man kan søke nytt opptak. Studenten kan utestenges i inntil 5 år.