Teori til fagprøven
Skriv til oss
© 2020 Viken kompetanse – AOF Østfold
Nettsiden er utviklet av Fredrikstad Webdesign AS
Intensivkurset i barne- og ungdomsarbeider er for deg som har jobbet som assistent i 4 år eller mer i barnehage, barnepark, skole, SFO, fritidsklubb eller innen en kommunal etat men mangler formell kompetanse.
Deltakere som tar dette løpet har færre undervisningstimer enn normalutdanningen i Barne- og ungdomsarbeiderfaget, og en tilpasset læreplan i forhold til deltakere med lang erfaring og praksis.
Etterspørselen etter fagkompetanse innen barne- og ungdomsarbeiderfaget er økende. Med økt kompetanse på pedagogisk tilrettelegging av skole og fritid for barn og unge vil du bli en ettertraktet medarbeider for arbeidsgiver, og dermed bli et kvalitetsstempel og en viktig investering for bedriften.
Videre gir et fagbrev følgende fordeler for deg:
Ettersom du allerede har lang erfaring i ditt fagområde, vil mye av undervisningen være kjent for deg. Samtidig vil du få bedre innsikt og forståelse for fagterminologien i ditt fag. Videre skal den gjøre deg rustet til å møte foreldres forhøyede krav til ansatte med formell kompetanse.
Helsefremmende arbeid:
Hovedområdet handler om sammenhenger mellom fysisk og psykisk helse og aktiviteter for barn og unge. Videre handler det om ulike læringsaktiviteter som grunnlag for vekst og utvikling. Hovedområdet dekker også hygiene, forebygging av sykdom og førstehjelp. Holdninger til tobakk og rusmidler inngår i hovedområdet, og det gjør også forebygging av mobbing, diskriminering og kriminalitet.
Kommunikasjon og samhandling:
Hovedområdet handler om kommunikasjon og samhandling med barn og unge. Videre handler det om utvikling av barn og unges selvfølelse, identitet og sosiale kompetanse. Gruppeprosesser og konflikthåndtering inngår også.
Yrkesutøvelse:
Hovedområdet handler om ulike typer pedagogiske aktiviteter for barn og unge. Aktiviteter knyttet til kunst og kultur, natur og miljø inngår i hovedområdet. Tilberedning av trygg og sunn mat for barn og unge er også med. Videre inngår relevante regelverk om taushetsplikt og personvern og om universell utforming av produkter og tjenester. Yrkesforståelse og yrkesetikk inngår.
Fra reform 94 til kunnskapsløftet:
Dette er et oppfriskningskurs for deg som har avlagt den teoretiske eksamen etter Reform 94, men ikke har tatt den praktiske prøven før fristen gikk ut 31. desember 2011. Du blir oppdatert på nye reformer, som Rammeplan for barnehager. Gjennomgang av styringsdokumenter. Mot slutten av kurset er det stort fokus på case-trening.
Forkunnskaper: Tidligere gjennomført eksamen i Reform 94. Minimum 3- års relevant arbeidspraksis.
Kurset skal gi deg de beste forutsetninger for å avlegge ny teoretisk eksamen etter Kunnskapsløftet, som du må bestå før du kan gå opp til selve fagprøven i Barne- og ungdomsarbeiderfaget.
Deltagere må påregne annet undervisningssted ved tilbud om dette studieløpet da dette ikke tilbys ved alle lokasjoner!
Intensivløp:
Fagbrevutdanningen barne- og ungdomsarbeider er for deg som har jobbet som assistent i 4 år eller mer i barnehage, barnepark, skole, SFO, fritidsklubb eller innen en kommunal etat men mangler formell kompetanse.
Deltakere som tar dette løpet har færre undervisningstimer enn normalutdanningen i Barne- og ungdomsarbeiderfaget, og en tilpasset læreplan i forhold til deltakere med lang erfaring og praksis.
Deltagere må påregne annet undervisningssted ved tilbud om dette studieløpet da dette ikke tilbys ved alle lokasjoner!
For deg som ikke har erfaring som barne- og ungdomsarbeider, og ønsker en grunnleggende ny utdannelse som voksen:
Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag representerer ulike arbeidsområder innenfor tilbudet av oppveksttjenester og helse- og sosialtjenester. Etter Vg1 helse og oppvekst velger du enten helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider i Vg2.
Denne utdanningen gir deg mulighet til å velge om du vil ta fagbrev som helsefagarbeider eller som barne- og ungdomsarbeider. Har du fellesfag fra tidligere kan du etter eksamener gå rett ut som lærling i 2 år. Har du ikke fellesfag fra tidligere må du ta et år nummer 2 med fellesfag for å få et fullverdig kompetansebevis før du går ut som lærling i 2 år.
Les mer om fullt studieløp frem til barne- og ungdomsarbeider her!
Finansiering og andre støtteordninger:
NB: Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!
Forkunnskaper:
Minimum 3-års relevant arbeidserfaring, med mindre du har en avtale om fagbrev på jobb!
Fagbrev på jobb:
Har du tegnet kontrakt om «Fagbrev på jobb», må du avlegge og bestå skriftlig sentralt gitt eksamen i faget på VG3 nivå før oppmelding til den praktiske prøven (fagprøven) kan skje.
Melde deg opp til den teoretiske prøven:
Du melder deg selv opp til den teoretiske prøven via internett på Privatsitweb. Fristen for oppmelding til eksamen på høsten er 15. september, og for våren er fristen 1. februar.
Melde deg opp til den praktiske prøven:
Du kan melde deg opp elektronisk på Viken fylkeskommunes hjemmeside til den praktiske prøven når du har bestått den teoretiske prøven, og kan dokumentere 5- års relevant praksis.
Prøveavgift:
Prøveavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.
Generelt om fagbrev og praksiskandidatløp:
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.
For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!
Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg. Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.
Kursid: 379139
Sted: Fredrikstad
Kursperiode: 02.03.22 – 28.11.23
Klokken: 17:00 – 21:00
Pris: kr. 26.900,-
(utdanningen er godkjent for lån og stipend i Lånekassen).
Kontakt: Sissel I.K. Johansen
sissel.iren.klingvall.johansen@aof.no
69 13 04 10 / 976 46 015