Kroniske sykdommer hos voksne og eldre – Kveldstid
Fokus på diabetes, hjertesvikt og KOLS
Fagskoleutdanningen Kroniske sykdommer hos voksne og eldre er GRATIS og gir 60 studiepoeng.
Etterspørselen etter fagarbeidere med spisskompetanse på kroniske sykdommer er sterkt økende. Helse- og omsorgssektoren vil i årene fremover møte flere pasienter og brukere med kroniske lidelser som vil kreve langvarig oppfølging. Det innebærer at primær- og spesialisthelsetjenesten har behov for økt kompetanse både på forebygging og oppfølging av de store folkesykdommene og de mindre kompliserte sykdommene i befolkningen.
Fagskoleutdanningen Kroniske sykdommer hos voksne og eldre er for deg som har fagbrev innen helse- og oppvekstsektoren eller relevant yrkeserfaring (5 år eller mer) og som ønsker å videreutdanne deg.
Utdanningen passer for deg som jobber som hjelpepleier, helsefagarbeider, omsorgsarbeider, hjelpepleier, helsesekretær, portør, ambulansearbeider eller aktivitør og som i ditt arbeid har omsorg for mennesker med kroniske sykdommer og som vil være med i arbeidet med forebygging og rehabilitering av disse sykdommene som betegnes som en bekymringsfull «epidemi» i et folkehelseperspektiv.
Mens akutte sykdommer er raskt forbigående, er kroniske sykdommer langvarige. Mange må leve med sin kroniske sykdom hele livet, og få behandling for denne i mange år for å redusere og lindre sykdommen og plagene den medfører. Moderne medisin har blitt stadig bedre på å behandle den akutte delen av sykdommen, men kan ikke hindre det kroniske sykdomsforløpet. Derfor er medisinsk behandling bare ett av flere behandlingstiltak. Ved kronisk sykdom kreves det et helsevesen som kan tilby en langsiktig og klok hjelpestrategi der helsepersonell med ulike fagprofesjoner jobber sammen med pasient og pårørende for å gjøre hverdagen best mulig for den kronisk syke.
For den kronisk syke selve handler det om å lære seg teknikker for å mestre hverdagen gjennom forståelse av sin sykdom og ha de mentale verktøyene for å kunne gjøre de riktige grepene. Dette krever at helsepersonell i tillegg til å ha kunnskap om de ulike kroniske sykdommene og sykdomsbildene også har kompetanse i å kommunisere på en måte som bygger opp under kronikerens motivasjon og evne til å ta ansvar for egen helse.
I tillegg er det viktig at helsepersonell har kompetanse rundt rehabilitering, helsefremming og sykdomsforebygging for å kunne iverksette tiltak som har som mål å stoppe den videre utviklingen av sykdommen eller hindre et sykdomsbilde i å utvikle seg til en kronisk tilstand.
Ifølge det norske lovverket har alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, rett til å få utarbeidet en individuell plan. Denne planen skal inneholde konkrete mål for medisinsk behandling, opptrening, utdanning, utstyr og vedtak og der de som skal bidra til at brukeren når livsmålet sitt, setter opp disse målene sammen med brukeren. Kompetanse i å sette opp individuell plan er dermed viktig i arbeidet med kronisk syke.
Fagskoleutdanningen gir deg den kompetansen du trenger for å ivareta kronisk syke pasienter og brukere på en god måte.
Utdanningen skal i hovedsak gi studenten kunnskap om og innsikt i behandling, forebygging og veiledning til pasienter og brukere med kroniske sykdommer. Opptakskrav for studiet er samtidig:
Utdanningen er NOKUT godkjent og tilbys som deltidsstudium over 2 år. Det tilsvarer en normert studietid på 1 år. Det legges opp med 1 undervisningskveld pr. uke og 1 lørdag ca. hver 6. til 8. uke
Søknadene blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn. For å sikre deg en studieplass kan det være lurt å søke så fort som mulig. Vi gleder oss til å se deg!
NB! I søknadsskjemaet står det at påmeldingen er bindende. Hver enkelt søknad blir gjennomgått og de som kvalifiserer vil få tilbud om studieplass. Først når du har takket Ja til studieplass er påmeldingen/søknaden bindende.
Emne 1: Felles grunnlag for fagskoleutdanning i helse- og sosialfagene
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 2: Helsefremmende arbeid
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 3: Kroniske sykdommer
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 4: Rehabilitering
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 5: Praksis
350 timer praksis med påfølgende praksisrapport/prosjektoppgave. Praksisen kan gjennomføres på egen arbeidsplass hvis den er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på annen arbeidsplass.
Emne 6: Fordypning
Fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i fordypningsoppgaven.
En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning. Utdanningene er godt tilpasset arbeidslivets behov og er både yrkesrettede og praksisrelaterte. AOF Østfold har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir kompetanse som kan tas i bruk direkte og er tilrettelagt slik at du kan kombinere studier og jobb.
Fagskoleutdanninger går over et halvt til to år og gir studiepoeng og vitnemål ved fullført utdanningsløp. En fagskoleutdanning på 60 studiepoeng gir gradsbetegnelsen «fagskolegrad».