Høyere yrkesfaglig fagskolestudie i
Skriv til oss
© 2020 Viken kompetanse – AOF Østfold
Nettsiden er utviklet av Fredrikstad Webdesign AS
Fagskoleutdanningen er GRATIS og gir 60 studiepoeng.
Rusproblematikk er et økende problem blant barn og unge. Derfor er det behov for at ansatte som jobber med barn og unge kan håndtere rusproblematikk og rusrelaterte lidelser på best mulig måte. Det er også viktig at ansatte lærer å se barn av foreldre/foresatte med rusproblematikk for å sette inn tidlig tiltak slik at barn ikke utvikler samme problematikk eller får andre vansker som følge av å være, eller ha vært pårørende.
Studiet er lagt opp med undervisning i VIRTUELT KLASSEROM slik at du kan sitte hjemme din egen stue og følge undervisningen.
Er du utdannet barne- og ungdomsarbeider, omsorgsarbeider, helsefagarbeider, hjelpepleier, helsesekretærer eller aktivitør eller ha lang arbeidserfaring innen arbeid med barn og ungdom og vil lære om miljøarbeid, ulike måter å behandle rusavhengighet på og hvordan rusmidler påvirker barn og unge fysisk, psykisk og sosialt er dette utdanningen for deg. Studiet legger videre vekt på at du får utviklet dine kommunikasjonsferdigheter og din evne til etisk refleksjon. Med en fagskoleutdanning vil du være mer attraktiv for arbeidslivet.
Barn og unge har en lavere terskel enn tidligere for å prøve ut rusmidler. De yngste er helt ned i 12 til 13-års alderen. Bruk av rusmidler i ung alder kan gi betydelige langtidsvirkninger som psykose og problemer med konsentrasjon og læring. Det er derfor viktig å oppdage og håndtere rusmiddelbruk så tidlig som mulig. Noen barn og unge er pårørende til foresatte med rusproblematikk. Disse barna er i risikogruppen når det gjelder å utvikle vansker som senere kan utvikle seg til et rusproblem, noe det er viktig å være oppmerksom på i barnehage og skole. Et godt og bevisst miljøarbeid med systematisk tilretteleggelse av fysiske, psykiske og sosiale faktorer i miljøet rundt barn og unge med rusproblematikk er viktig for å få til en endring gjennom personlig vekst og utvikling. Statistisk viser det seg at personer som får en ruslidelse senere i livet, har hatt en tidlig rusmiddeldebut noe det er viktig å jobbe med å forhindre.
Les mer om hvorfor Miljøarbeid innen rus er en viktig utdanning.
Utdanningen skal i hovedsak gi studenten kunnskap om og innsikt i rusproblematikk, lære å se «faresignalene» og vite hva en skal gjøre videre. Opptakskrav for studiet er samtidig:
Opptakskrav: For opptak til utdanningen kreves det fullført og bestått videregående opplæring, programområde helse- og oppvekstfag (tidligere helse- og sosialfag), med fagbrev eller vitnemål som hjelpepleier, omsorgsarbeider, helsefagarbeider, aktivitør, barne- og ungdomsarbeider eller helsesekretær.
Betinget opptak : Skal du opp til praktisk prøve i et av de ovenforstående fagene i løpet av våren 2022 kan du søke om studieplass og tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen må du dokumentere at du har bestått den gjennomførte praktiske prøven.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse: Med realkompetanse menes all formell og ikke formell kompetanse som er opparbeidet gjennom skolegang, arbeid og fritid som er relevant for dette studiet, dvs. ca. 5 års praksis som ufaglært eller en kombinasjon av relevant praksis og skolegang.
Politiattest: Utdanningen krever politiattest.
Gjennomføring: Utdanningen er NOKUT godkjent og tilbys som deltidsstudium over 2 år. Det tilsvarer en normert studietid på 1 år. Det legges opp med undervisning 1 kveld pr. uke og 1 lørdag ca. hver 6. til 8. uke.
Eksamen: Utdanningen avsluttes med en skriftlig fordypningsoppgave med påfølgende muntlig høring.
Finansiering: Utdanningen er finansiert gjennom statlige midler. Studenten betaler selv materiell på ca. kr. 6000,- og semesteravgift som er på kr. 250,- pr. semester (4 semestre).
Utdanningen er NOKUT godkjent og tilbys som deltidsstudium over 2 år. Det tilsvarer en normert studietid på 1 år. Det legges opp med undervisning 1 kveld pr. uke og 1 lørdag ca. hver 6. til 8. uke. i virtuelt klasserom.
Søknadene blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn. For å sikre deg en studieplass kan det være lurt å søke så fort som mulig. Vi gleder oss til å se deg!
NB! I søknadsskjemaet står det at påmeldingen er bindende. Hver enkelt søknad blir gjennomgått og de som kvalifiserer vil få tilbud om studieplass. Først når du har takket Ja til studieplass er påmeldingen/søknaden bindende.
NB! Studiet er delt inn i emner. Det er mulig for studentene å søke fritak for en eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende godkjent utdanning fra tidligere etter forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning §5-1. (FOR-2018-11-22-1776). Det presiseres at godskriving kan bare skje mellom fagskoleutdanninger på samme eller nært beslektet fagområde. Det skal ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold.
Utdanningen skal i hovedsak gi studenten kunnskap om og innsikt i rusproblematikk, lære å se «faresignalene» og vite hva en skal gjøre videre.
Emne 1: Felles grunnlag for fagskoleutdanning i helse- og sosialfagene
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 2: Grunnleggende kompetanse i miljøarbeid innen rus
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 3: Teori og arbeidsmåter i miljøarbeid, relasjonskompetanse og psykososialt arbeid
Dette emne tar blant annet for seg:
Emne 4: Organisering, system og ledelse
Dette emne tar for seg:
Emne 5: Praksis
Praksis er en obligatorisk del av studietiden, og en viktig metode for å oppnå fagskoleutdanningens målsetting. Praksisen avvikles parallelt med teoriopplæringen i emne 3 og 4, og utgjør 25% av samlet studietid på 10 uker (350 timer). Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass hvis denne er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på annen arbeidsplass..
Emne 6: Fordypning
Fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i fordypningsoppgaven. (Emne 6 gir 12 studiepoeng).
En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning. Utdanningene er godt tilpasset arbeidslivets behov og er både yrkesrettede og praksisrelaterte. AOF Østfold har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir kompetanse som kan tas i bruk direkte og er tilrettelagt slik at du kan kombinere studier og jobb.
Fagskoleutdanninger går over et halvt til to år og gir studiepoeng og vitnemål ved fullført utdanningsløp. En fagskoleutdanning på 60 studiepoeng gir gradsbetegnelsen «fagskolegrad».