Utdanningsprogrammet
Skriv til oss
© 2020 Viken kompetanse – AOF Østfold
Nettsiden er utviklet av Fredrikstad Webdesign AS
Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag representerer ulike arbeidsområder innenfor tilbudet av oppveksttjenester og helse- og sosialtjenester.
Vg1 er felles undervisning for både helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeidere. Etter Vg1 helse og oppvekst blir det to separate klasser.
Du må velge mellom:
før du starter på utdanningsløpet helse- og oppvekstfag.
Har du fellesfag fra tidligere kan du etter eksamener gå rett ut som lærling i 2 år. Har du ikke fellesfag fra tidligere må du ta et år nummer 2 med fellesfag for å få et fullverdig kompetansebevis før du går ut som lærling i 2 år.
I Norge er det stort behov for personell innen helse- og oppvekstsektoren. Samtidig er det vanskeligere å få fast jobb innen helsesektoren og oppvekstsektoren uten faglig dokumentasjon.
Har du ikke utdanningen fra før, eller ønsker du å bytte yrke? Og du i tillegg trives med å gi andre mennesker omsorg anbefaler vi dette utdanningsprogrammet på det sterkeste.
Vg1 Helse- og oppvekstfag
Vg1 – Helse- og oppvekstfag: Du starter med helse og oppvekst som er grunnleggende utdanning. Hovedområdene i læreplanen er: Helsefremmende arbeid, yrkesforståelse og yrkesidentitet, kommunikasjon og samhandling. Har du ikke noe relevant praksis må du også ha 210 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.
Vg2 - Helsefagarbeider
Vg2 – Helsefagarbeider: Opplæringen i faget skal utvikle evne til å møte mennesker med ulik kulturell bakgrunn i ulike livssituasjoner. Helsefagarbeideren skal kunne observere og bruke kunnskap om ulike sykdommer, skader og lidelser til å iverksette forebyggende eller behandlende tiltak. Hovedområdene i utdanningen er: Helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling og yrkesutøvelse. Har du ikke noe relevant praksis skal du også ha 316 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.
Vg2 - Barne- og ungdomsarbeider
Vg2 – Barne- og ungdomsarbeider: Opplæringen i faget tar for seg hvordan man som barne- og ungdomsarbeider kan legge til rette for aktivitet, glede og livsutfoldelse for barn og unge. Hovedområdene i utdanningen er: Helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling og yrkesutøvelse. Har du ikke noe relevant praksis skal du også ha 316 timer praktisk yrkesfaglig fordypning i tillegg.
Fellesfag
For deg uten fellesfag: Har du ikke fellesfag fra tidligere utdanningsløp trenger du år nummer 2 med fellesfagene for å få et fullverdig kompetansebevis. Da skal du ha fagene:
Les mer om generell studiekompetanse.
Finansiering og andre støtteordninger:
NB: Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!
Forkunnskaper:
Du må kunne beherske norsk på B1 nivå muntlig og skriftlig. Kontakt oss om du trenger norskkurs.
Melde deg opp til den teoretiske prøven:
Du melder deg selv opp til eksamener via internett på Privatsitweb. Fristen for oppmelding til eksamen på høsten er 15. september, og for våren er fristen 1. februar.
Vg1: 4 eksamener
Vg2: 4 eksamener
Melde deg opp til den praktiske prøven:
Du kan melde deg opp elektronisk på Viken fylkeskommunes hjemmeside til den praktiske prøven når du har bestått den teoretiske prøven, og kan dokumentere 5- års relevant praksis i det faget du har valgt.
Prøveavgift:
Eksamensavgift og prøveavgift er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.
Generelt om fagbrev og praksiskandidatløp:
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.
For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!
Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg. Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.
Kursid:
Sted: Fredrikstad, Sarpsborg eller Moss (hovedtyngden av søkere avgjør sted).
Oppstart: 22. august 2022
Pris: kr. 65.400,-
Kontakt: Sissel J. Klingvall
sissel.iren.johansen.klingvall@aof.no
69 13 04 10 / 97 64 60 15